Nuffnang Ads

Wednesday, 24 July 2013

PERJANJIAN BURNEY - 1826

Selepas perjanjian sementara ditandatangani dan mendapat pengesahan kerajaan India, Burney sekali lagi dihantar ke Siam untuk mendapatkan pengiktirafan daripada Siam pada Dis 1825. Ketika berada di Bangkok, Burney telah berjaya tandatangani perjanjian dengan Siam yang dikenali sebagai Perjanjian Burney. Tujuan-tujuan lain Burney dihantar adalah untuk:-

  1. memberi jaminan British tidak berniat buruk terhadap Siam dan ingin kukuhkan lagi hubungan perdagangan dan persahabatan,
  2. memulihkan takhta sultan Kedah [Sultan Ahmad Tajuddin], dan
  3. memastikan kemerdekaan Perak dan Selangor serta negeri-negeri Melayu yang lain terpelihara.

Antara syarat-syarat perjanjian Burney ialah:-

  1. Kedah diiktiraf sebagai sebuah jajahan Siam. British tidak akan campurtangan di Kedah dan tidak akan tolong Kedah untuk mendapatkan kembali takhta,
  2. Sultan Kedah tidak dibenarkan tinggal di Pulau Pinang, Seberang Prai, Perak, Selangor dan Burma,
  3. Kemerdekaan Perak dan Selangor dijamin oleh Siam. Perak boleh tentukan sama ada hendak hantar bunga emas ke Siam atau tidak,
  4. Siam dan British boleh hantar rombongan diplomatik antara 40-50 orang tetapi tidak boleh “cabul, menyerang atau mengancam” Perak dan Selangor,
  5. British bersetuju tidak akan campurtangan di Perak dan Selangor tetapi akan menghalang Selangor daripada menyerang Perak, dan
  6. Siam tidak akan menganggu perdagangan British di Kelantan dan Trengganu tetapi kedua-dua kuasa tidak boleh “cabul, menyerang atau mengancam” negeri tersebut.

Perjanjian Burney mempunyai kepentingan tertentu kepada British iaitu dapat menentukan kedudukan negeri-negeri Melayu Perak dan Kedah iaitu Perak tidak akan diganggu oleh Siam dan Kedah diiktiraf sebagai jajahan takluk Siam; British telah berjaya menyekat perluasan pengaruh Siam ke negeri-negeri Melayu dan melindungi kepentingan perdagangan British di negeri tersebut; dan perjanjian ini telah menjadi asas hubungan British-Siam di masa akan datang.

            Perjanjian Burney telah memberi kesan ke atas negeri-negeri Melayu seperti Perak, Kedah, Kelantan dan Trengganu.


PERAK

Selepas perjanjian Raja Ligor tidak berpuas hati dan mengambil tindakan yang bertentangan dengan perjanjian iaitu telah menghantar wakil dan satu angkatan perang kecil ke Perak. Alasan yang digunakan untuk membantu Sultan Perak dalam bidang pentadbiran tetapi yang sebenarnya untuk memaksa Perak hantar bunga emas kembali ke Siam.

            Sultan Perak telah meminta bantuan daripada British di Pulau Pinang. British telah hantar wakilnya [Kapt. James Low], 40 orang sepoi dan sebuah kapal perang. Tujuannya adalah menasihati Sultan tentang haknya dan memberi jaminan akan membantu Perak sekiranya diserang oleh Siam.

            Di Perak, James Low berjaya menggulingkan golongan pro-Siam [pegawai-pegawai dan Raja Muda] dan ini menyebabkan Siam berundur dari Perak. James Low telah melampaui arahan iaitu telah memberi jaminan untuk melindungi Perak sekiranya diserang melalui Persetian Low antara J. Low dengan Raja Abdullah pada 18 Okt 1826. Antara syarat-syarat persetian ialah Perak berjaya tidak menghantar bunga emas ke Siam atau mengadakan hubungan politik dengan Siam dan negeri-negeri Melayu lain; Perak berjanjian tidak akan benar wakil lebih 30 orang lelaki negeri lain ke Perak untuk campurtangan urusan Perak; British bersetuju beri perlindungan dan bantuan tentera kepada Perak; dan Perak bersetuju menyerahkan Pulau Dinding dan Pulau Pangkor kepada British.

            Persetiaan Low ini telah membolehkan Gab. R. Fullerton bertindak ke atas lanun di Perak dengan menghantar Kapt. J. Low untuk memusnahkan kubu lanun di Kuala Kurau dan berjaya menangkap ketua lanun [Nakhoda Udin] iaitu seorang ejen Siam di Perak. Kejayaan British ini telah dapat menyelamatkan Perak dan menghentikan kemaraan Siam.


KEDAH

            Jika dikaji syarat-syarat perjanjian Burney adalah suatu pengkhianatan British terhadap Sultan Kedah. British telah mematuhi syarat perjanjian dengan Siam iaiatu bekerjasama dengan Siam untuk menghalang cubaan Sultan Kedah untuk mendapatkan kembali takhta. British bertindak demikian untuk menjaga kepentingan perdagangan di Kedah dan Siam.

            Sultan Ahmad Tajuddin tidak berputus asa dan telah berusaha dapatkan kembali takhta baginda dari Pulau Pinang pada tahun 1831-1841. Baginda mengatur langkah untuk menghalau Siam dengan mendapat bantuan orang-orang Melayu Kedah, Kelantan dan Trengganu pada tahun 1831, 1836 dan 1838 tetapi semuanya gagal kerana Kedah sudah dikepong. Sultan Kedah telah berpindah ke Melaka.

            Walaubagaimanapun, pada tahun 1840 Sultan Kedah, Siam dan British mula berubah sikap dalam masalah ini. Sultan Kedah sedar baginda sudah tua dan tidak larat lagi untuk menyerang siam, manakala Siam pula berperang dengan Kedah telah menjejaskan kemakmuran dan terpaksa menanggung kos yang tinggi. Bagi British dibawah pentadbiran Gab. Bonham berpendapat dasar pro-Siam telah menjejaskan perdagangan British di negeri-negeri Melayu.

Pada tahun 1841, Sultan Kedah telah menggunakan cara diplomasi iaitu dengan menghantar anak baginda Tengku Daik ke Bangkok. Tg. Daik telah berjaya memujuk Siam menaikkan kembali Sultan Kedah ke takhta dan menarik balik pegawai-pegawai Siam dari Kedah dengan beberapa syarat. Antaranya ialah Kedah kekal dibawah Siam dan perlu menghantar bunga emas 3 tahun sekali; dan Kedah akan diperkecilkan kawasannya iaitu Sentul dan Perlis diasingkan.

            Jadi pada tahun 1842, Sultan Kedah naik takhta semula dan Perlis diasingkan dengan diperintah oleh Syed Sapee yang bergelar raja Perlis.


KELANTAN DAN TRENGGANU

Dalam perjanjian Burney tidak menyebut dengan jelas tentang kedudukan Kelantan dan Trengganu. Siam telah menuntut haknya di negeri tersebut dengan mengambil kesempatan di atas perang saudara di Pahang (1857-1863) antara Wan Ahmad dan Wan Mutahir untuk meluaskan pengaruhnya di Pahang dan Trengganu. Siam telah menyokong Wan Ahmad yang berlindung di Trengganu. Campurtangan Siam ini telah menyebabkan timbulnya kekacauan dan ini telah mengancam kepentingan perdagangan British di Kelantan dan Trengganu. British meminta Siam menangkap bekas sultan Riau-Lingga (Sultan Mahmud III) dan Wan Ahmad dari Trengganu tidak diendahkan oleh Siam dan Sultan Trengganu (Sultan Omar). British juga telah merayu kepada Siam supaya jangan campurtangan dan berundur dari Trengganu tetapi tidak diendahkan oleh Siam. Maka pada Nov 1862, Gab. Sir Orfeur Cavenagh telah menghantar kapal perang dan membedil kubu di Kuala Trengganu. Akhirnya pada tahun 1863, Siam telah menarik diri dari Trengganu.No comments:

Post a Comment

"Sila tinggalkan comment anda"

Followers

Pencipta Jalur Gemilang

Pencipta Jalur Gemilang
Beliau adalah anak kedua daripada 10 orang adik beradik. Allahyarham merupakan seorang yang sangar kreatif dan amat meminati lukisan. Sejarah Bendera Malaysia bermula pada tahun 1947 apabila pemerintah pada masa itu mengadakan pertandingan mereka cipta bendera Persekutuan Tanah Melayu. Allahyarham tidak mahu melepaskan peluang keemasan itu untuk menonjolkan bakatnya dalam bidang seni lukisan. Beliau yang pada ketika itu berusia 29 tahun bertungkus lumus menampilkan idea kreatif dan terbaik untuk menyertai pertandingan tersebut. Allahyarham menamatkan sekolah di English Collage (kini Maktab Sultan Abu Bakar) dan menghembuskan nafas terakhir pada 19 Februari 1993 iaitu 14 hari sebelum usianya genab 75 tahun di rumah keluarganya di Jalan Stulang Baru, Kampung Melayu Majidee. Walaupun beliau tiada lagi, namun kami berharap rakyat seluruh negara mengenang jasa Allahyarham yang mencipta Bendera Malaysia kebanggaan kita semua.