Nuffnang Ads

Tuesday, 13 August 2013

FAKTOR-FAKTOR PERKEMBANGAN EKONOMI KAPITALISME DI AMERIKA SYARIKAT


Perkembangan ekonomi kapitalisme di Amerika Syarikat bermula selepas tamat Perang Amerika dengan Britain (1812) dan Perang Saudara (1861-1865). Kestabilan politik menyebabkan golongan kapitalis melaburkan modal dalam sektor perindustrian. Perkembangan ini menyebabkan bermula Revolusi Perindustrian di Amerika Syarikat mulai 1860-an hingga 1914.


Faktor-faktor Perkembangan Sistem Ekonomi Kapitalisme
di Amerika Syarikat

Menjelang pertengahan abad ke-19 M, sistem ekonomi kapitalisme berkembang pesat di Amerika Syarikat terutama dalam sektor perindustrian. Terdapat beberapa faktor yang mendorong pertumbuhan sistem ekonomi kapitalisme dan pertumbuhan sektor perindustrian di Amerika Syarikat. Antara faktor tersebut adalah seperti berikut:


1. Kekayaan sumber asli

Amerika Syarikat ialah negara yang luas dan mempunyai banyak sumber kekayaan seperti arang batu, besi, keluli, dan minyak. Menjelang tahun 1913, Amerika Syarikat menjadi pengeluar utama arang batu dunia. Sebahagian besar daripada pengeluaran arang batu di Amerika Syarikat disumbangkan oleh Pennsylvania. Kekayaan sumber asli merupakan faktor utama yang mendorong perkembangan kapitahisme di Amerika Syarikat.


2. Tenaga buruh yang ramai

Amerika Syarikat juga mempunyai bekalan tenaga buruh yang ramai. Tenaga buruh yang ramai merangsang pertumbuhan sektor perindustrian yang memerlukan pekerja yang ramai. Bekalan tenaga buruh yang ramai telah menyediakan permintaan untuk basil keluaran negara.


3. Imigrasi buruh dalam negara dan kehadiran buruh asing

Kehadiran buruh dan luar negara dan perpindahan buruh dalam negara menyediakan bekalan tenaga buruh yang mencukupi. Undang-undang Buruh Kontrak 1864 menggalakkan kedatangan buruh ke Amerika Syarikat. Undang-undang ini menyebabkan kemasukan ramai buruh dari China yang terlibat dalam pembinaan landasan kereta api.

Pertumbuhan bandar-bandar menyebabkan penduduk berpindah dan luar bandar ke kawasan bandar. Perkembangan ini menyebabkan berlaku pertambahan penduduk di bandar-bandar pelabuhan seperti New York, Chicago dan Boston.


4. Kemajuan teknologi

Kemajuan dalam bidang teknologi menyebabkan banyak ciptaan baru muncul di Amerika Syarikat oleh pencipta-­pencipta terkenal di Amerika Syarikat. Antara pencipta terkenal dan hasil ciptaan mereka adalah seperti Samuel F. B. Morse (telegraf), Graham Bell (telefon), Thomas Alva Edison (elektrik), Henry Ford (kereta) dan Wilbur dan Orville Wright (kapal terbang).

Pada tahun 1900, syarikat-syarikat di Amerika Syarikat telah mengeluarkan 40 000 buah kereta. Selain itu, muncul kaedah baru untuk menghasilkan besi dan keluli secara besar-besaran.


5. Teknik pemasaran

Di samping itu muncul teknik pemasaran baru iaitu barangan dihantar melalui pos yang diuruskan oleh syarikat penghantaran. Syarikat penghantaran yang terkenal ialah Roebuck and Company dan Montgomery Ward yang diasaskan pada tahun 1872.

Sistem ini boleh dimajukan kerana kemajuan dalam sistem pos dan jalan kereta api. Perkembangan ini menyebabkan barangan dapat dihantar dengan cepat dan diterima oleh penduduk di bandar dan luar bandar.

Selain itu, muncul gedung-gedung perniagaan besar dan terkenal di Amerika Syarikat yang menawarkan pelbagai jenis barangan dan perkhidmatan seperti Macy (New York), Filene (Boston), Marshall Field (Chicago) dan Wannamaker (Philadelphia).

Dalam pada itu muncul sistem pengiklanan untuk mempromosikan barangan yang dihasilkan oleh industri. Agensi pengiklanan yang terawal yang terawal ditubuhkan oleh Francis Wayland Oyer.

Ekspo perdagangan juga diadakan untuk memasarkan barangan yang dihasilkan oleh kilang. Sebagai contoh Ekspo Antarabangsa Columbia yang diadakan di Chicago pada tahun 1893 menarik 27 juta pengunjung. Dalam ekspo perdagangan tersebut banyak barangan baru telah diperkenalkan kepada pengguna.


6. Pengangkutan jalan air

Sungai merupakan jalan pengangkutan utama untuk menggerakkan barangan. Pengenalan kapal wap telah merancakkan perkembangan ekonomi Amerika Syarikat. Pada tahun 1807, kapal wap Robert Fulton yang dinamakan Clermont melakukan pelayaran pertama di Sungai Hudson. Kapal wap boleh mengangkut barangan dan manusia dengan cepat dan cekap.


7. Pembinaan terusan

Terusan telah muncul sebagai kaedah pengangkutan utama kepada penduduk Amerika Syarikat. Terusan didapati lebih cekap untuk menggerakkan barangan berat berbanding dengan jalan raya. Antara terusan yang terkemuka di Amerika Syarikat ialah Terusan Erie di New York.

Terusan ini dibina pada tahun 1825 yang berkeluasan 40 kaki dan 360 batu panjang. Terusan ini mengurangkan kos untuk menggerakkan barangan dan mengurangkan jarak perjalanan daripada 20 hari kepada 6 hari. Terusan ini menjadikan kota New York sebagai pelabuhan terkemuka di Amerika Syarikat. Negeri-negeri lain seperti Pennsylvania, Ohio dan Indiana juga melabur dalam pembinaan terusan.

Kerajaan berperanan mengambil langkah-langkah untuk memajukan sektor perindustrian seperti melindungi industri tempatan dengan mengenakan duti yang tinggi bagi barangan import, menstabilkan mata wang, memperkenalkan sistem tarif yang sesuai, mengamalkan dasar imigrasi yang Ionggar untuk menggalakkan penghijrahan penduduk, mengadakan sistem bank kebangsaan, meluluskan beberapa akta untuk menggalakkan penggunaan tanah awam oleh syarikat-syarikat, dan memperuntukkan sumber kewangan yang besar untuk memajukan sistem pengangkutan.
No comments:

Post a Comment

"Sila tinggalkan comment anda"

Followers

Pencipta Jalur Gemilang

Pencipta Jalur Gemilang
Beliau adalah anak kedua daripada 10 orang adik beradik. Allahyarham merupakan seorang yang sangar kreatif dan amat meminati lukisan. Sejarah Bendera Malaysia bermula pada tahun 1947 apabila pemerintah pada masa itu mengadakan pertandingan mereka cipta bendera Persekutuan Tanah Melayu. Allahyarham tidak mahu melepaskan peluang keemasan itu untuk menonjolkan bakatnya dalam bidang seni lukisan. Beliau yang pada ketika itu berusia 29 tahun bertungkus lumus menampilkan idea kreatif dan terbaik untuk menyertai pertandingan tersebut. Allahyarham menamatkan sekolah di English Collage (kini Maktab Sultan Abu Bakar) dan menghembuskan nafas terakhir pada 19 Februari 1993 iaitu 14 hari sebelum usianya genab 75 tahun di rumah keluarganya di Jalan Stulang Baru, Kampung Melayu Majidee. Walaupun beliau tiada lagi, namun kami berharap rakyat seluruh negara mengenang jasa Allahyarham yang mencipta Bendera Malaysia kebanggaan kita semua.