Nuffnang Ads

Sunday, 7 September 2014

PENGUBAHSUAIAN KUASA BELANDA DI INDONESIA

BIDANG PENTADBIRAN

Semasa pentadbiran Gab. Marshal HW Daendals, Belanda telah melakukan perubahan dlm bidang pentadbiran Bupati. Pemimpin atau peg. tempatan telah dilantik oleh gab. sebg peg. Belanda dan dibayar gaji.

Mereka akan dikawal dari segi pendapatan dan kuasa - supaya tidak berlaku penindasan terhadap petani dan penyelewengan kuasa.

Perubahan ini tidak berjaya – kerana masa pentadbiran Gab. Daendals yang singkat dan kurang pemantauan telah mengakibatkan penyalahgunaan kuasa dalam kalangan peg. kerajaan.

Pada akhir abad ke-18 dan awal abad ke-19, Pulau Jawa pula ditadbir oleh British di bawah Left. Gab. Raffles. Memperkenalkan sistem pentadbiran British seperti di India iaitu Pulau Jawa akan ditadbir oleh Left. Gab. - kemudian dibahagi kepada beberapa residensi yang diketuai oleh Residen. Residensi pula dibahagi kepada beberapa daerah (Bupati@pembesar) dan kampung (Penghulu).

Pada tahun 1816, Belanda telah mengambilalih semula pentadbiran di Pulau Jawa dan diletakkan di bawah Gab. Jen. Belanda. Belanda telah menyusun semula pentadbiran dan memulihkan ekonomi di Pulau Jawa. Sistem pentadbiran Belanda diketuai oleh Gab. Jen dan dibantu oleh 4 orang Konsular serta Majlis Negara – sebagai badan perundangan dan menasihati kerajaan.

Bagi mencekapkan lagi pentadbiran, Belanda telah menubuhkan beberapa jabatan seperti Jabatan Dalam Negeri, Kerja Raya Awam, Pendidikan, Agama, Industri, Kewangan dan Kehakiman.

Semasa pentadbiran Gab. Jen. Capellan, Belanda telah melakukan beberapa perubahan seperti membatalkan Sistem Kontrak Sewa Tanah. Akibatnya – wujud perasaan tidak puas hati masyarakat tempatan sehingga meletusnya Perang Jawa (1825-1830) di Jogjakarta dan Surakarta.

Pada tahun 1830, Sistem Tanaman Paksa telah diperkenalkan utk menyelesaikan masalah hutang Belanda akibat Perang Napoleon, Pemberontakan Belgium dan Perang Jawa. Sistem ini menuntungkan Belanda tetapi telah menyebabkan kesengsaraan hidup masyarakat Jawa.

Pada tahun 1870, Sistem Liberal diperkenalkan bagi menggantikan Sistem Tanaman Paksa. Tujuan – mengubah taraf hidup petani Jawa dan untuk memberi peluang kepada golongan pemodal untuk melibatkan diri dalam ekonomi Pulau Jawa.

Dasar Etika diperkenalkan – untuk menyelesaikan masalah petani Jawa. Beberapa perubahan telah dibuat seperti mewujudkan Undang-Undang Pembahagian Kuasa Pusat (1903). Dibawah undang-undang ini, membolehkan Majlis Perbandaran dan Daerah ditubuhkan dan pelaksanaan dasar Desentralisasi dijalankan.

Pada tahun 1906, Undang-Undang Desa diperkenalkan – untuk memperbaiki kebajikan rakyat Indonesia. Dibawah undang-undang ini - Majlis Desa ditubuhkan dan diketuai oleh seorang penghulu.

Pada tahun 1916, Majlis Volksraad (Dewan Rakyat) ditubuhkan – dianggotai oleh semua rakyat sebagai persediaan untuk berkerajaan sendiri.


BIDANG EKONOMI

Kerajaan Belanda mula membangunkan ekonomi Indonesia dibawah Dasar Etika dalam aspek pertanian dan perlombongan – meningkatkan taraf hidup rakyat akibat penindasan dibawah Sistem Tanaman Paksa dan Dasar Liberal.

Tubuh Jabatan Pertanian (1905) di Betawi. Berperanan memberi nasihat kepada petani. Pegawai pertanian diambil dari luar negara untuk memajukan bidang pertanian, menyediakan benih bermutu tinggi, baja dan peralatan pertanian. Sebanyak 270 juta guilders diperuntukkan untuk membina sistem pengairan (1900-1940)

Kesannya, menggalakkan pembukaan tanah baharu untuk pertanian. Namum, masih gagal untuk menyediakan keperluan makan kepada penduduk akibat pertambahan penduduk yang cepat.

Galakkan aktiviti ekonomi lain seperti kegiatan perhutanan, perikanan dan memperkenalkan tanaman baharu getah.

Mewujudkan Akta Perkilangan (1903) untuk melindungi industri tempatan seperti industri batik – supaya pengusaha batik tempatan dapat bersaing dengan pengusaha batik Cina

Akta Buruh (1904) juga diperkenalkan untuk menggelakkan majikan menindas golongan buruh

Akta Pengambilan Buruh (1909) dilaksanakan bagi menggelakkan berlakunya penipuan dan menyeragamkan sistem percukaian

Bank Padi dan Bank Tunai Desa (1904) ditubuhkan untuk menggelakkan penduduk ditindas oleh peminjam wang Cina

Turut mengembangkan aktiviti perlombongan - memajukan kegitan melombong bijih timah di Pulau Bangka dan Pulau Belitong – dapat meningkatkan hasil eksport timah daripada 2,000 tan (1870) kepada 10,000 tan (1900). Perlombongan arang batu turut dijalankan di selatan Kalimantan dan barat Sumatera


BIDANG SOSIAL (PENDIDIKAN)

Kerajaan Belanda turut memberi perhatian kepada perkembangan pendidikan di Indonesia terutama dibawah Dasar Liberal dan Dasar Etika

Tahun 1867, Jabatan Pelajaran ditubuhkan dan sistem persekolahan peringkat rendah dijalankan selama 3 tahun. Pada tahun 1892, terdapat 516 buah sekolah di Indonesia

Tahun 1893, 2 jenis sistem pendidikan diperkenalkan iaitu Sekolah Kelas Pertama – untuk anak-anak bangsawan dan Sekolah Kelas Kedua – untuk anak-anak rakyat

Dibawah Dasar Etika, sistem pendidikan mula mengalami perubahan di mana sistem pendidikan Barat mula diperkenalkan dgn menubuhkan sekolah yang menggunakan bahasa pengantar Belanda – untuk anak-anak priyayi. Sistem persekolahan disusun semula dengan mewujudkan sekolah rendah dan sekolah desa

Tahun 1900, Sekolah Jawa telah ditubuhkan untuk anak-anak bangsawan, kaya dan berpengaruh. Pelajar ini berpeluang untuk menjadi doktor, peg. kerajaan, pentadbir dan kerani

Sekolah khas untuk golongan menengah kelas bawahan juga ditubuhkan. Tujuan – untuk menyediakan penduduk tempatan berketurunan santari dan bawahan menjadi pengawai awamNo comments:

Post a Comment

"Sila tinggalkan comment anda"

Followers

Pencipta Jalur Gemilang

Pencipta Jalur Gemilang
Beliau adalah anak kedua daripada 10 orang adik beradik. Allahyarham merupakan seorang yang sangar kreatif dan amat meminati lukisan. Sejarah Bendera Malaysia bermula pada tahun 1947 apabila pemerintah pada masa itu mengadakan pertandingan mereka cipta bendera Persekutuan Tanah Melayu. Allahyarham tidak mahu melepaskan peluang keemasan itu untuk menonjolkan bakatnya dalam bidang seni lukisan. Beliau yang pada ketika itu berusia 29 tahun bertungkus lumus menampilkan idea kreatif dan terbaik untuk menyertai pertandingan tersebut. Allahyarham menamatkan sekolah di English Collage (kini Maktab Sultan Abu Bakar) dan menghembuskan nafas terakhir pada 19 Februari 1993 iaitu 14 hari sebelum usianya genab 75 tahun di rumah keluarganya di Jalan Stulang Baru, Kampung Melayu Majidee. Walaupun beliau tiada lagi, namun kami berharap rakyat seluruh negara mengenang jasa Allahyarham yang mencipta Bendera Malaysia kebanggaan kita semua.