Nuffnang Ads

Wednesday, 22 October 2014

SUMBANGAN PHIBUN SONGKRAM DI THAILAND

Pengenalan

Phibun Songkram dilahirkan di Bangkok pada 14 Julai 1897. Nama sebenar beliau ialah Plaek. Beliau mula mendapat pendidikan awal di sebuah kuil Buddha sebelum berjaya memasuki Akademi Tentera Diraja di Bangkok pada tahun 1909 hingga 1914 dengan tempat pertama dalam kor meriam.

Pada tahun 1924, beliau dihantar ke Perancis untuk melanjutkan pengajian dalam bidang ketenteraan. Beliau bertemu dengan pelajar Thailand lain seperti Pridi Panomyong dan Khuang Aphaiwong. Pada tahun 1927, Phibun telah berkhidmat di Jabatan Arah Operasi. Karier beliau bermula sebagai seorang kakitangan tentera biasa sahaja sebelum berjaya menyandang jawatan pangkat utama.


Phibun merupakan salah seorang penganjur Revolusi pada 24 Jun 1932 yang berjaya menamatkan sistem beraja berkuasa mutlak di Thailand. Pada tahun 1933, Phibun Songkram telah bergabung dengan Phraya Phahon untuk menggulingkan kerajaan awam dan mewujudkan peranan dominan tentera dalam politik Thailand.

Pada tahun 1934, Phibun menjadi Menteri Pertahanan. Pada tahun 1948, Phibun Songkram untuk dilantik sebagai Perdana Menteri Thailand buat kali kedua. Pada bulan September 1957, telah berlaku satu rampasan kuasa oleh golongan tentera yang dipimpin oleh Sarit Thannarat dengan mendapat sokongan orang ramai. Ini Ini menyebabkan Phibun bersara dan hidup dalam buangan di Jepun hingga beliau meninggal dunia pada 11 Jun 1964.


Sumbangan-Sumbangan Phibun Songkram

Politik

Phibun Songkram pernah menjadi Perdana Menteri Thailand sebanyak dua kali pada tahun 1938 dan 1947. Beliau antara tokoh nasionalis yang terlibat dalam Revolusi Thai 1932 bagi mewujudkan sistem pemerintahan raja berperlembagaan di Thailand.

Semasa Perang Dunia Kedua, Phibun Songkram telah men­jalankan dasar bekerjasama dengan Jepun untuk mengelakkan Thailand daripada diserang dan dijajah oleh tentera Jepun. Thailand telah menggunakan peluang bekerjasama dengan Jepun untuk mendapatkan sama hak kekuasaan ke atas wilayah yang pernah dikuasainya seperti di IndoChina, Perlis, Kedah, Kelantan, dan Terengganu.

Pada tahun 1947, apabila berjaya menjadi Perdana Menteri Thailand buat kali kedua, Phibun telah menghidupkan kembali sistem demokrasi dengan membentuk perlembagaan baharu pada tahun 1949. Perlembagaan ini membolehkan pilihan raya diadakan bagi Dewan Rendah dan pelantikan oleh raja dalam Dewan Tinggi.

Pada bulan November 1951, Phibun telah memansuhkan Perlembagaan 1949 kerana  perlembagaan tersebut tidak dapat mengekalkan kekuasaan beliau dan telah mengembalikan Perlembagaan 1932. Perlembagaan ini membenarkan penubuhan sebuah dewan yang mana separuh kerusi daripada dewan tersebut boleh dilantik oleh pihak eksekutif. Dalam Parlimen baharu ini, pegawai tentera telah dilantik dan ini membolehkan Phibun berkuasa.

Phibun juga bertanggungjawab mengambil langkah-langkah tertentu untuk menghapuskan pengaruh komunis di Thailand. Beliau tidak mengiktiraf Republik Rakyat China dan penghapusan aktiviti orang Cina di Thailand seperti mengawasi orang Cina yang disyaki terlibat dengan anasir komunis di bawah akta Un-Thai-Activities, menutup sekolah, dan surat khabar Cina. Usaha beliau telah mendapat pengiktirafan daripada Amerika Syarikat.

Dasar luar Thailand semasa Phibun Songkram dilihat terlalu pro-Amerika Syarikat dan Britain. Ini bukan sahaja tidak disenangi oleh rakyat Thailand malah juga oleh pihak tentera yang menyebabkan Phibun tewas dalam pilihan raya pada tahun 1957.

Ekonomi

Phibun mementingkan pencapaian ekonomi masyarakat tempatan. Pengenalan Akta Perkapalan dan Kanun Hasil Negara berjaya mengurangkan penglibatan dan penguasaan orang asing terutama orang Cina dan British terhadap ekonomi negara.

Pada Mac 1939, Kanun Hasil Negara diperkenalkan adalah untuk membebaskan kaum petani Thailand daripada cengkaman pemimjam wang, mengurang cukai ke atas petani dan mengenakan cukai yang tinggi ke atas pelabur dan syarikat asing.

Di bawah Akta Perkapalan pula, menetapakan syarikat perkapalan mengupah sekurang-kurangnya 75% orang Thai dan setiap pelaburan modal mesti meliputi 70% modal Thai.

Semasa Phibun juga, kerajaan telah menggalakkan perkembangan industri moden dengan mengambil bahagian aktif dalam bidang ini seperti membina kilang di bawah kawalan dan tajaan kerajaan. Antara kilang yang dibina ilah kilang kapas di Bangkok, kilang gula di Lampang, kilang mengetin di Pak Chang dan kilang kertas di Kanburi.

Sumbangan dalam bidang ekonomi Phibun agak berjaya kerana pada tahun 1941 orang Thai telah Berjaya mengambil alih industri tembakau melalui penubuhan Syarikat Monopoli Tembakau Negara. 

Sosial

Dan segi sosial, Phibun juga telah melakukan pembaharuan untuk meningkatkan taraf hidup rakyat seperti peluang pendidikan dan menjadikan agama Buddha sebagai agama rasmi negara.

Phibun berusaha untuk memperkukuhkan semangat dan cinta akan negara dalam kalangan rakyat. Antaranya ialah dengan menjadikan agama Buddha sebagai syarat kenaikan pangkat kerana penganutan agama Buddha disamakan dengan semngat patriotisme.

Beliau juga telah bertindak menukarkan perkataan Siam kepada Thai yang bermaksud “Tanah Bebas” untuk tujuan menaikkan semangat dan kebanggaan orang Thai terhadap negara mereka.No comments:

Post a Comment

"Sila tinggalkan comment anda"

Followers

Pencipta Jalur Gemilang

Pencipta Jalur Gemilang
Beliau adalah anak kedua daripada 10 orang adik beradik. Allahyarham merupakan seorang yang sangar kreatif dan amat meminati lukisan. Sejarah Bendera Malaysia bermula pada tahun 1947 apabila pemerintah pada masa itu mengadakan pertandingan mereka cipta bendera Persekutuan Tanah Melayu. Allahyarham tidak mahu melepaskan peluang keemasan itu untuk menonjolkan bakatnya dalam bidang seni lukisan. Beliau yang pada ketika itu berusia 29 tahun bertungkus lumus menampilkan idea kreatif dan terbaik untuk menyertai pertandingan tersebut. Allahyarham menamatkan sekolah di English Collage (kini Maktab Sultan Abu Bakar) dan menghembuskan nafas terakhir pada 19 Februari 1993 iaitu 14 hari sebelum usianya genab 75 tahun di rumah keluarganya di Jalan Stulang Baru, Kampung Melayu Majidee. Walaupun beliau tiada lagi, namun kami berharap rakyat seluruh negara mengenang jasa Allahyarham yang mencipta Bendera Malaysia kebanggaan kita semua.