Nuffnang Ads

Wednesday, 12 October 2016

PENGLIBATAN AMERIKA SYARIKAT DAN UNITED KINGDOM DALAM NORTH ATLANTIC TREATY ORGANISATION (NATO)

PENGENALAN

Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO), juga dikenali sebagai (North) Atlantic Alliance, satu pakatan ketenteraan antara kerajaan berdasarkan Perjanjian Atlantik Utara yang telah ditandatangani pada 4 April 1949. Organisasi membentuk satu sistem pertahanan kolektif di mana negara anggota bersetuju untuk pertahanan bersama dalam tindak balas kepada serangan oleh mana-mana pihak luar terutama Rusia. Ibu pejabat NATO terletak di Paris. Pada peringkat awal, NATO dianggotai oleh 12 buah negara iaitu Amerika Syarikat, United Kingdom, Kanada, Perancis, Itali, Belgium, Belanda, Norway, Denmark, Portugal, Iceland dan Luxemberg. Kini telah menjadi 28 negara anggota di seluruh Amerika Utara dan Eropah, yang terbaru iaitu Albania dan Croatia telah  menyertai NATO pada April 2009.

         
PENGLIBATAN AMERIKA SYARIKAT DAN UNITED KINGDOM

NATO yang beribu pejabat di Paris telah menonjolkan Amerika Syarikat sebagai kuasa besar yang memainkan peranan utama dalam pertahanan dan keselamatan di Eropah Barat.  NATO ditubuhkan untuk menghalang kebangkitan semula  kuasa ketenteraan Jerman di Eropah, mengheret dan melibatkan secara langsung Amerika Syarikat dalam hal ehwal ketenteraan dan politik Eropah, mengekang perluasan ideologi komunis dan ketenteraan Rusia di Eropah dan seterusnya mengatasi ketidak yakinan Eropah terhadap ketidak kemampuan PBB sama ada dari sudut pendekatan dan strategi bagi menyelesaikan atau mengatasi pelbagai konflik antarabangsa, khususnya dalam konteks dunia secara berkesan.
         
Bagi mencapai matlamat NATO, strategi yang digunakan ialah untuk mewujudkan sistem pertahanan bersama yang melibatkan semua negara anggotanya terhadap keselamatan dan kedaulatan setiap negara anggota. NATO yang bertujuan untuk membendung pengaruh komunis yang diterajui oleh Soviet Union termasuk negara-negara Eropah Timur yang prokomunis juga telah menambah kekuatan ketenteraan, oleh itu NATO telah mengesahkan kehadiran tentera Amerika Syarikat dan Britain selepas tahun 1945 di Eropah terutamanya di Jerman dan Turki supaya komunisme yang diarah dari Moscow dapat disekat dengan berkesan. Tambahan pula pada tahun 1949 Soviet telah meletupkan bom atomnya yang pertama.
         
Britain  adalah negara yang memainkan peranan penting dalam proses penubuhan NATO. Jika dirujuk kepada koleksi surat-surat peribadi Ernest Bevin, Setiausaha Luar Britain dari tahun  1946 hingga 1951 dan dokumen yang dihasilkan oleh Foreign Office, pihak British sememangnya menyusun strategi dengan mengetengahkan peranan besar Amerika Syarikat dalam proses penubuhan NATO. Ini bermakna pihak British berjaya untuk tidak menonjolkan peranan mereka walaupun British merupakan key player dalam proses pembentukan NATO. Britain yang diterajui oleh Parti Buruh telah menyusun pelbagai strategi bagi memastikan pertubuhan antarabangsa yang bakal dibentuk akan turut disertai oleh Amerika Syarikat.  Berdasarkan pengalaman Britain sesuatu pertubuhan itu kurang berkesan jika tidak disertai oleh Amerika Syarikat seperti yang berlaku ke atas Liga Bangsa.
         
Andrew Priest dalam bukunya Kennady Johnson And NATO menyatakan Ernest Bevin, Setiausaha Luar Britain dipertanggungjawabkan untuk Educating The Americans bagi menghadapi ancaman Soviet khususnya selepas tahun 1945. Ritchie Ovendale pula menegaskan bahawa Presien Harry S. Truman masih belum bersedia menghadapi ancaman Soviet di Eropah dan bagi pihak United Kingdom pula perlu membuat perancangan jangka panjang penglibatan Amerika Syarikat dalam soal keselamatan di Eropah. 
         
Selepas Perang Dingin telah menyebabkan hubungan antara United Kingdom dan Amerika Syarikat menjadi lebih baik dan ianya boleh dilihat melalui tiga bentuk hubungan iaitu perundingan diplomatik iaitu merunding dan membincang pelbagai peringkat diplomasi, kerjasama ketenteraan; kerjasama bilateral terutama tentera udara dan laut, perisikan; kerjasama yang menguntungkan kedua-dua pihak khususnya menerusi Federal Bureau of Investigation (FBI) dan Central Intelligence (CIA) di pihak Amerika dan M16 Secret Intelegence Service (SIS) dan M15 Security Service di pihak Britain.
         
Hubungan keduanya renggang apabila Atomic Energy Act of 1946 diperkenalkan yang melarang Amerika mengadakan kerjasama nuklear dengan negara-negara lain kerana bimbang berlaku percambahan aktiviti pembinaan senjata nuklear di tempat-tempat lain. Ianya mengecewakan Britain yang bercita-cita membangunkan senjata nuklear dan ingin meminta bantuan Amerika. Britain akhirnya mendirikan sendiri senjata nuklear setelah mengadakan beberapa siri rundingan nasihat dari Amerika. Akhirnya pada tahun 1952 Britain berjaya menghasilkan empat senjata nuklear di belakang Amerika Syarikat dan Rusia.

NATO dianggap oleh Soviet sebagai Amerika dan Amerika adalah NATO ianya menunjukkan pengaruh Amerika sangat besar dan kuat di dalam NATO berbanding negara-negara lain.  Komitmen berterusan Amerika di dalam NATO di lihat sebagai kunci keseimbangan, keutuhan dan kestabilan NATO sebagai institusi  yang berperanan memelihara keamanan dan keselamatan dunia secara praktikal bukan sekadar di Eropah sahaja malah di seluruh dunia dunia.
         

KESIMPULAN

Menurut seorang ahli psikologi Jerome Brunner pada tahun 1944 mengatakan orang Amerika tidak akan menyertai sepenuhnya sesuatu organisasi yang tidak boleh dikuasai oleh mereka. Jika tidak mahu NATO merosot mereka mesti memberi kuasa yang lebih kepada Amerika. Jelas Amerika menguasai dan mendominasi NATO seterusnya mengenepikan United Kingdom. Komitmen Amerika Syarikat dalam NATO di lihat sebagai kunci keseimbangan seterusnya berperanan memelihara keamanan dan keselamatan dunia.No comments:

Post a Comment

"Sila tinggalkan comment anda"

Followers

Pencipta Jalur Gemilang

Pencipta Jalur Gemilang
Beliau adalah anak kedua daripada 10 orang adik beradik. Allahyarham merupakan seorang yang sangar kreatif dan amat meminati lukisan. Sejarah Bendera Malaysia bermula pada tahun 1947 apabila pemerintah pada masa itu mengadakan pertandingan mereka cipta bendera Persekutuan Tanah Melayu. Allahyarham tidak mahu melepaskan peluang keemasan itu untuk menonjolkan bakatnya dalam bidang seni lukisan. Beliau yang pada ketika itu berusia 29 tahun bertungkus lumus menampilkan idea kreatif dan terbaik untuk menyertai pertandingan tersebut. Allahyarham menamatkan sekolah di English Collage (kini Maktab Sultan Abu Bakar) dan menghembuskan nafas terakhir pada 19 Februari 1993 iaitu 14 hari sebelum usianya genab 75 tahun di rumah keluarganya di Jalan Stulang Baru, Kampung Melayu Majidee. Walaupun beliau tiada lagi, namun kami berharap rakyat seluruh negara mengenang jasa Allahyarham yang mencipta Bendera Malaysia kebanggaan kita semua.