Nuffnang Ads

Tuesday, 18 October 2016

PERANG DINGIN: SEBAB-SEBAB MEMBAWA TERCETUSNYA PERANG DINGIN DI EROPAH

A. Pendahuluan

Selepas tamat Perang Dunia Ke-2, muncul dua kuasa besar dunia iaitu Amerika Syarikat dan Soviet Union. Hubungan antara kedua-dua kuasa ini semakin tegang meskipun semasa Perang Dunia Ke-2, mereka bernaung di bawah satu pakatan yang sama iaitu pihak Berikat. Kemuncak ketegangan ini telah menyebabkan tercetusnya Perang Dingin di Eropah antara kuasa Amerika Syarikat dengan Soviet Union. Perang Dingin bermula pada tahun 1945 dan tamat pada tahun 1989 iaitu selepas keruntuhan negara-negara komunis di Eropah Timur.

Perang Dingin merujuk kepada konflik antara blok kapitalis yang diterajui Amerika Syarikat dan blok komunis yang dipimpin oleh Soviet Union sejak tamatnya Perang Dunia Ke-2. Kedua-dua kuasa ini bersaing antara satu sama lain dengan menggunakan pelbagai pendekatan untuk mengukuhkan ideologi dan pengaruh masing-masing. Perang Dingin ini berlaku tanpa melibatkan sebarang pertempuran bersenjata secara langsung.

Semasa perang Dingin meletus, kedua-dua kuasa besar dunia menjalankan kegiatan subversif, propaganda, pengintipan dan perang psikologi secara tidak langsung menerusi sekutu mereka. Terdapat banyak sebab yang membawa kepada Perang Dingin.


Sebab-sebab berlaku Perang Dingin


1. Perbezaan ideologi politik

Amerika Syarikat dan Soviet Union mengamalkan ideologi politik dan sistem pemerintahan jauh berbeza antara satu sama lain atau bertentangan. Amerika Syarikat memperjuangkan sistem demokrasi yang mengutamakan hak kebebasan individu sepenuhnya seperti kebebasan memilih kerajaan, kebebasan bersuara, hak asasi manusia, hak untuk berkumpul dan kebebasan media. Amerika Syarikat mahu kerajaan yang memerintah terdiri daripada parti yang dipilih oleh rakyat menerusi pilihan raya umum.

Sementara itu, Soviet Union menyokong sistem sosialis yang berteraskan ideologi komunis. Negara ini menganjurkan pemerintahan bercorak diktator yang hanya mengiktiraf pembentukan Parti Komunis. Dalam sistem ini, kebebasan rakyat adalah sangat terhad iaitu rakyat tidak diberi kebebasan untuk memilih kerajaan, berhimpun dan menyuarakan pendapat mereka.Perbezaan ini menyebabkan hubungan antara kuasa-kuasa ini telah menyebabkan hubungan menjadi renggang dan akhirnya tercetus kepada Perang Dingin.


2. Perbezaan sistem atau dasar ekonomi

Amerika Syarikat memperjuangkan sistem ekonomi kapitalis yang menggalakkan perdagangan bebas tanpa campur tangan kerajaan iaitu pemerintah mempunyai peranan yang sangat terhad dalam persaingan ekonominya.

Sistem ekonomi ini memberikan keuntungan yang besar terhadap pelabur-pelabur yang bermodal besar kerana ia membenarkan pemilikan secara persendirian. Ini akan meningkatkan persaingan dalam kalangan pengusaha sekaligus dapat memajukan ekonomi negara.

Manakala, di Soviet Union tidak menggalakkan sistem ekonomi bebas kerana bimbang masyarakat terdedah kepada sistem ekonomi Barat yang akan memusnahkan regim totalitarian yang diamalkan.

Kerajaan akan mengawal aktiviti perdagangan bebas dengan memberi peranan yang besar kepada pemerintah. Melalui dasar ini maka perniagaan dimiliki dan diuruskan oleh kerajaan sahaja. Tujuan kerajaan adalah untuk melindungi kepentingan pelabur-pelabur kecil agar tidak ditindas oleh pelabur yang bermodal besar.

Tindakan Soviet Union menentang ideologi kapitalisme dan bimbang terhadap ancaman dari Amerika Syarikat menyebabkan Perang Dingin


3. Dasar perluasan pengaruh Soviet Union di Eropah

Soviet Union telah meluaskan pengaruhnya di Eropah sebelum Perang Dunia Kedua tamat. Akhir 1944 - tentera komunis Rusia telah membebaskan dan mengawal sebahagian besar negara-negara di Eropah Timur. Rusia juga berjaya menguasai Jerman Timur

Dalam Persidangan Yalta, Stalin mengandaikan pihak Barat bersedia menerima pengaruh Rusia di Poland tetapi dalam Persidangan Potsdam wujud ketidaksefahaman yang menyebabkan keretakan hubungan antara mereka.

Rusia bertindak mengukuhkan cengkamannya terhadap negara-negara di Eropah. Kerajaan-kerajaan yang dibentuk didominasikan oleh golongan komunis. Kerajaan Soviet Union juga ingin meluaskan pengaruh di Eropah Barat.

Stalin menggalakkan komunis memainkan peranan aktif dalam pilihan raya dalam negara-negara tersebut terutamanya di Itali dan Perancis. Tindakan Soviet Union menyebarkan pengaruh komunis menyebabkan Amerika Syarikat mengambil langkah-langkah yang pro-aktif bagi menyekat penyebaran ideologi komunisme.


4. Hubungan renggang antara Amerika Syarikat dan Soviet Union

Hubungan menjadi buruk selepas Mei 1945. Hubungan renggang apabila Amerika Syarikat menolak permintaan Soviet Union untuk membantu membangunkan ekonomi negara Amerika Syarikat selepas tamat Perang Dunia Ke-2.

Hubungan menjadi semakin tegang apabila Perdana Menteri Britain, Sir Winston Churchill mengadakan satu tirai besi yang memisahkan Eropah Timur dengan Eropah Barat. Ini telah menyebabkan wujud perpecahan antara negara Eropah Barat dengan Eropah Timur.

Ucapan beliau membuktikan kebimbangan Amerika Syarikat dan Britain terhadap pengaruh Soviet Union di Benua Eropah.

Sementara itu, Soviet Union pula menjadikan Eropah Timur sebagai Negara-negara satelit yang bertindak sebagai zon penampan antara Soviet Union dengan negara-negara Eropah Barat.

Persaingan ini telah mencetuskan konflik yang menyebabkan hubungan tegang antara Amerika Syarikat dan Soviet Union sekaligus merancakkan Perang Dingin di Eropah.


5. Doktrin Truman

Presiden Harry Truman mengumumkan bantuan yang diberikan kepada Soviet Union dihentikan. Amerika Syarikat tidak mengiktiraf kerajaan yang ditubuhkan tanpa persetujuan rakyatnya. Doktrin ini menjadi dasar Amerika Syarikat bagi tempoh 30 tahun berikutnya.

Doktrin ini juga menjadi dasar kepada usaha Amerika Syarikat menentang perluasan pengaruh Soviet Union dan ideologi komunisme ke seluruh dunia. Berdasarkan doktrin ini Amerika Syarikat memberikan bantuan kewangan dan ketenteraan kepada Turki dan Greece bagi membendung ancaman komunisme


C. KESIMPULAN

Perang Dingin yang meletus ini telah membawa kesan kepada dunia sehinggalah perang ditamatkan pada tahun 1989 selepas keruntuhan negara-negara komunis di Eropah Timur.No comments:

Post a Comment

"Sila tinggalkan comment anda"

Followers

Pencipta Jalur Gemilang

Pencipta Jalur Gemilang
Beliau adalah anak kedua daripada 10 orang adik beradik. Allahyarham merupakan seorang yang sangar kreatif dan amat meminati lukisan. Sejarah Bendera Malaysia bermula pada tahun 1947 apabila pemerintah pada masa itu mengadakan pertandingan mereka cipta bendera Persekutuan Tanah Melayu. Allahyarham tidak mahu melepaskan peluang keemasan itu untuk menonjolkan bakatnya dalam bidang seni lukisan. Beliau yang pada ketika itu berusia 29 tahun bertungkus lumus menampilkan idea kreatif dan terbaik untuk menyertai pertandingan tersebut. Allahyarham menamatkan sekolah di English Collage (kini Maktab Sultan Abu Bakar) dan menghembuskan nafas terakhir pada 19 Februari 1993 iaitu 14 hari sebelum usianya genab 75 tahun di rumah keluarganya di Jalan Stulang Baru, Kampung Melayu Majidee. Walaupun beliau tiada lagi, namun kami berharap rakyat seluruh negara mengenang jasa Allahyarham yang mencipta Bendera Malaysia kebanggaan kita semua.