Nuffnang Ads

Thursday, 21 September 2017

PEMBANGUNAN EKONOMI MYANMAR OLEH BRITISH PADA ABAD KE-19 HINGGA ABAD KE-20British telah berjaya menguasai seluruh Myanmar mulai tahun 1886 setelah Myanmar mengalami kekalahan dalam Perang British-Myanmar 3. British telah mentadbir Myanmar mengikut corak pentadbiran Barat. Di bawah pentadbiran British inilah, British mula melaksanakan pembaharuan-pembaharuan ekonomi di Myanmar pada abad ke-20. Sektor-sektor ekonomi yang menjadi tumpuan British untuk dimajukan ialah pembalakan, perlombongan dan pertanian komersial


SEKTOR-SEKTOR YANG DIBANGUNKAN OLEH BRITISH


1.      Pembalakan

Pembalakan menjadi tumpuan utama British kerana Myanmar mempunyai hasil kayu jati yang berkualiti. Kayu jati merupakan eksport kedua terpenting di Myanmar. Pegu merupakan kawasan pembalakan utama di Myanmar.

Pada tahun 1856, Jabatan Perhutanan telah ditubuhkan di Myanmar. Jabatan ini bertanggungjawab untuk memastikan aktiviti pembalakan dijalankan mengikut peraturan yang ditetapkan, mengawal aktiviti pembalakan secara haram dan  melebihi had serta mengawal aktiviti pembalakan di luar kawasan yang dibenarkan.

Terdapat empat buah syarikat yang menjalankan kegiatan pembalakan di Myanmar. Syarikat Perdagangan Bombay-Burma merupakan syarikat pembalakan yang terbesar.


2.      Pelombongan

Dalam sektor perlombongan di Myanmar, British telah memberi tumpuan kepada sektor perlombongan petroleum dan bijih timah disamping galian lain.

Perlombongan petroleum di Myanmar telah bermula pada tahun 1886 apabila Syarikat Minyak Burma (Burma Oil Campany) telah ditubuhkan untuk menjalankan kerja mencari gali minyak serta melombong petroleum di Myanmar. Pusat pengeluaran minyak yang terpenting terdapat di Yenangyaung dan Chauk di Irrawaddy Tengah. Menjelang awal abad ke-20, Myanmar telah mengeluarkan minyak petroleum secara besar-besaran pada tahun 1908. Syarikat Minyak Burma merupakan syarikat pengeluran petroleum terbesar iaitu sebanyak 75% daripada pengeluaran minyak di Myanmar.  Sementara itu, bakinya sebanyak 25% dikeluarkan oleh Syarikat Petrol British-Burma dan Syarikat Minyak Nath Singh.

Perlombongan bijih timah turut mendapat perhatian British untuk dimajukan. Kawasan perlombongan bijih timah di Myanmar banyak dilombong di Mawchi, Tavoy, dan  Tennaserim. Pada tahun 1910, Myanmar  telah berjaya mengeluarkan bijih timah sebanyak 100 000 tan. Ini telah menjadikan negara Myanmar pengeluar bijih timah yang ke-4 terbesar di Asia Tenggara sebelum Perang Dunia Kedua.

Manakala sektor perlombongan galian-galian lain telah diusahakan di Myanmar ialah timah hitam yang terdapat di kawasan Badwin dan Namtu. Selain daripada itu, perlombongan zink, perak, tungsten, batu delima dan nilam juga telah diusahakan di Mogok, Utara Mandalay.


3.      Pertanian Komersil

Pada zaman British, ekonomi sara diri telah berkembang menjadi ekonomi perdagangan yang berdasarkan prinsip-prinsip ekonomi Barat.

Pengeluaran beras secara besar-besaran telah membolehkan Myanmar menjadi pengeluar beras yang utama di Asia Tenggara. British juga menggalakkan orang Myanmar membuka tanah baharu dengan meneroka hutan dikawasan delta untuk penanaman padi bagi meningkatkan pengeluaran padi Myanmar. Oleh itu, pada tahun 1881 kira-kira 4 juta ekar tanah telah ditanam dengan padi di Myanmar.

Rangoon merupakan pelabuhan  utama yang mengendalikan eksport beras di Myanmar. Pada tahun 1881, eksport beras Myanmar berjumlah 0.5 juta tan dan kemudian meningkat kepada 1.4 juta tan pada tahun 1901 dan terus meningkat kepada 2.5 juta tan pada tahun 1921.


KESIMPULAN

Sebagai kesimpulannya, perkembangan ekonomi yang pesat dalam sektor pembalakan, perlombongan dan pertanian hantar dapat dinikmati oleh penjajah dan pemodal asing sahaja kerana kebanyakan ekonomi komersil dikuasai oleh orang-orang asing. Rakyat Myanmar masih lagi hidup miskin ekoran pengamalan ekonomi sara diri serta mereka tidak berupaya untuk bersaing dengan pedagang-pedagang asing terutama dari segi modal dan teknologi. Keadaan ini telah membawa kepada perasaan tidak puas hati rakyat Myanmar. No comments:

Post a Comment

"Sila tinggalkan comment anda"

Followers

Pencipta Jalur Gemilang

Pencipta Jalur Gemilang
Beliau adalah anak kedua daripada 10 orang adik beradik. Allahyarham merupakan seorang yang sangar kreatif dan amat meminati lukisan. Sejarah Bendera Malaysia bermula pada tahun 1947 apabila pemerintah pada masa itu mengadakan pertandingan mereka cipta bendera Persekutuan Tanah Melayu. Allahyarham tidak mahu melepaskan peluang keemasan itu untuk menonjolkan bakatnya dalam bidang seni lukisan. Beliau yang pada ketika itu berusia 29 tahun bertungkus lumus menampilkan idea kreatif dan terbaik untuk menyertai pertandingan tersebut. Allahyarham menamatkan sekolah di English Collage (kini Maktab Sultan Abu Bakar) dan menghembuskan nafas terakhir pada 19 Februari 1993 iaitu 14 hari sebelum usianya genab 75 tahun di rumah keluarganya di Jalan Stulang Baru, Kampung Melayu Majidee. Walaupun beliau tiada lagi, namun kami berharap rakyat seluruh negara mengenang jasa Allahyarham yang mencipta Bendera Malaysia kebanggaan kita semua.