Nuffnang Ads

PRAKATA

Selamat datang...kepada penghujung blog Sejarah STPM. Blog ini diwujudkan pada umumnya untuk menbantu pelajar-pelajar di Tingkatan 6 dan khususnya bagi pelajar yang mengambil mata pelajaran Sejarah.

Dengan wujudnya blog ini dan disamping blog-blog lain yang berkaitan akan memudahkan lagi untuk pelajar mendapatkan segala maklumat atau info tentang mata pelajaran Sejarah STPM. Dalam blog ini, ada dimuatkan soalan-soalan percubaan STPM tahun-tahun lepas dan terbaru mengikut mata pelajaran dan negeri, teknik menjawab soalan, cara untuk belajar dengan berkesan dan persediaan untuk menghadapi peperiksaan.

1 comment:

  1. penyatuan bangsa itali dgn jerman xde ke?

    ReplyDelete

"Sila tinggalkan comment anda"

Followers

Pencipta Jalur Gemilang

Pencipta Jalur Gemilang
Beliau adalah anak kedua daripada 10 orang adik beradik. Allahyarham merupakan seorang yang sangar kreatif dan amat meminati lukisan. Sejarah Bendera Malaysia bermula pada tahun 1947 apabila pemerintah pada masa itu mengadakan pertandingan mereka cipta bendera Persekutuan Tanah Melayu. Allahyarham tidak mahu melepaskan peluang keemasan itu untuk menonjolkan bakatnya dalam bidang seni lukisan. Beliau yang pada ketika itu berusia 29 tahun bertungkus lumus menampilkan idea kreatif dan terbaik untuk menyertai pertandingan tersebut. Allahyarham menamatkan sekolah di English Collage (kini Maktab Sultan Abu Bakar) dan menghembuskan nafas terakhir pada 19 Februari 1993 iaitu 14 hari sebelum usianya genab 75 tahun di rumah keluarganya di Jalan Stulang Baru, Kampung Melayu Majidee. Walaupun beliau tiada lagi, namun kami berharap rakyat seluruh negara mengenang jasa Allahyarham yang mencipta Bendera Malaysia kebanggaan kita semua.